На дорогах Маневиччини облаштують «острівці безпеки»

09 Липня 2021, 15:22
На дорогах Маневиччини облаштують «острівці безпеки» 1826
На дорогах Маневиччини облаштують «острівці безпеки»

Цьогоріч вперше на окремих ділянках, що нині капітально ремонтуються, Служба автомобільних доріг монтує засоби заспокоєння руху.

Про це йдеться на сторінці дорожників Волині у фейсбуці.

Так, Служба автомобільних доріг продовжує активно відновлювати автошляхи державного значення Волині. На сьогодні реконструкцією, капітальним і поточним середнім ремонтом охоплено понад 130 км міжнародних, національних, регіональних та територіальних доріг області. У пріоритеті – якісне відновлення шляхів та забезпечення комфортних і безпечних умов для всіх учасників дорожнього руху.

На жаль, статистика свідчить про збільшення дорожньо-транспортних пригод на відремонтованих ділянках. Одна з основних причин ДТП – порушення швидкісного режиму.

Чимало водіїв на гарних відрізках шляху перевищують максимально дозволену швидкість, ігноруючи правила дорожнього руху, заборонні й попереджувальні дорожні знаки.

Неправильний вибір швидкості, а частіше її перевищення, призводить до зростання травматизму на дорогах.

Відтак, важливими інструментами забезпечення безпеки дорожнього руху є контроль за швидкісними режимами та керування ними.

Служба автомобільних доріг у Волинській області вживає заходів для запровадження таких інструментів на автошляхах, якими опікується.

Зокрема, боротись з любителями перевищення швидкості допоможуть комплекси автоматичної фото/відеофіксації правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. На сьогодні на державних автошляхах краю встановили п'ять таких комплексів, встановлених на аварійно-небезпечних місцях (ділянках) та місцях концентрації дорожньо-транспортних пригод.

Ефективним доповненням до обмежень швидкості, встановлених за допомогою технічних засобів регулювання, є засоби заспокоєння руху.

Цьогоріч вперше на окремих ділянках, що нині капітально ремонтуються, монтують засоби заспокоєння руху. 

Такі поки нові й незвичні для українців пристрої облаштовуються на ділянках ремонту автошляху М-19 Доманове (на м.Брест) – Ковель – Чернівці – Тереблече (на м.Бухарест), зокрема на підходах до населених пунктів Секунь, Мислина, Дубове, Колодяжне, Воля Любитівська, Голоби, а також в селищі Колки на дорозі Р-14 Луцьк – Ківерці – Маневичі – Любешів – Дольськ.

Читайте також: Де на Маневиччині у спеку діятимуть пункти відстою вантажівок. ПЕРЕЛІК

Вважається, що фізичні бар’єри роблять порушення здебільшого неможливими та служать природними контролерами руху, дозволяють водієві зберігати постійну безпечну швидкість, а не змінювати її.

Відтепер такі «новинки» з’являтимуться й на інших автошляхах краю під час їх ремонту, адже з 1 листопада 2020 року набув чинності ДСТУ 4123:2020 «Безпека дорожнього руху. Засоби заспокоєння руху. Загальні технічні вимоги». Вимоги цього стандарту мають на меті запровадження комплексного підходу до створення системи безпечних умов руху дорогами та вулицями, яка ґрунтується на керуванні швидкістю.

Якщо дотепер існував лише один засіб заспокоєння руху – так званий «лежачий поліцейський», то ДСТУ 4123:2020 значно розширено їх перелік – дорожні пагорби, підвищені пішохідні переходи та перехрестя, підвищення проїзної частини, шикани, мінікільця, зменшення ширини проїзної частини, вставки по осі дороги (перелік не є вичерпним).

На сьогодні в межах області облаштовується 13 засобів заспокоєння руху. Всі вони розташовані на ділянках, де на різних стадіях проводяться ремонтні роботи.

На жаль, вже маємо перші випадки неготовності водіїв до таких нововведень – днями на автошляху М-19 у селі Воля Любитівська сталась ДТП.

За інформацією поліції Волинської області водій автомобіля «Тойота Кемрі» не врахував дорожньої обстановки при об’їзді острівця безпеки, не вибрав безпечної швидкості, через що транспортний засіб відкинуло в кювет. Внаслідок аварії четверо пасажирів отримали тілесні ушкодження і травми.

Заголовки ЗМІ зарясніли заголовками на кшталт «На Волині через «острівець» на дорозі розбився легковик». Однак у Службі автомобільних доріг переконані, що не через острівець, а через нехтування водієм правилами безпеки трапилось ДТП.

На ділянці, де сталась ДТП, проводяться активні ремонтні роботи. Відновлюють майже 11 км автошляху М-19 на відтинку Ковель – Воля Любитівська. Тут нещодавно укладено фінішний шар асфальту, наразі асфальтуються з’їзди, примикання, перехідно-швидкісні смуги та проводяться інші роботи, передбачені проєктною документацією.

Ділянка ремонту, а також напрямний острівець, на який здійснено наїзд, облаштовані відповідними дорожніми знаками (додаємо фото після ДТП). На них варто зважати, аби поїздка була безпечною.

«Служба автомобільних доріг у Волинській області вкотре застерігає водіїв від необережного керування транспортними засобами та закликає дотримуватись ПДР, особливо на ділянках проведення ремонтних робіт. Безпека на автошляхах залежить не лише від дорожників, а й від кожного водія, пішохода, велосипедиста чи іншого учасника дорожнього руху!», — йдеться у дописі. 

На дорогах Маневиччини облаштують «острівці безпеки»
На дорогах Маневиччини облаштують «острівці безпеки»

На дорогах Маневиччини облаштують «острівці безпеки»
На дорогах Маневиччини облаштують «острівці безпеки»

На дорогах Маневиччини облаштують «острівці безпеки»
На дорогах Маневиччини облаштують «острівці безпеки»

На дорогах Маневиччини облаштують «острівці безпеки»
На дорогах Маневиччини облаштують «острівці безпеки»

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024