Марина Власюк: Наркоманія в Україні дедалі більше «молодіє»

04 Травня 2018, 11:40
3792

На даний час зловживання алкоголем, наркотиками та іншими психоактивними речовинами прийняло характер епідемії.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, сумарна кількість хворих із захворюваннями, викликаними прийомом різних психоактивних речовин, за винятком курців тютюну, становить більше 500 млн. чоловік.

У останнє десятиліття й для України вживання неповнолітніми і молоддю алкоголю, наркотичних і інших психоактивних речовин перетворилося на проблему, що представляє серйозну загрозу здоров’ю населення, економіці країни, соціальній сфері і правопорядку.

Відбувається неухильне «омолоджування» наркоманії, адже споживачі наркотиків – це у більшості випадків молоді люди віком від 14 до 30 років.

Серед головних причин, що впливають на поширеність наркоманії і токсикоманії у дитячо-підлітковому середовищі є легка доступність до наркотиків та інших психоактивних речовин, зниження у більшості дітей і підлітків превентивного психологічного захисту і низький ціннісний бар’єр.

Ще однією передумовою вживання неповнолітніми наркотичних засобів є низький рівень інформованості населення про профілактику наркотичної патології і мала доступність кваліфікованої безкоштовної консультативної і превентивної допомоги особам, що лише залучаються до вживання наркотичних засобів. На жаль, чимало негативного молодь приймає через глобальну мережу «Internet».

Саме вживання наркотичних засобів призводить до вчинення, в т. ч. й неповнолітніми, різного роду кримінальних правопорушень. Покарання за злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів  передбачені у розділі 13 Особливої частини Кримінального кодексу України. Основним видом покарання, визначеним законодавцем, за вчинення даної категорії злочинів є позбавлення волі на різний термін.

Ситуація щодо збільшення кількості наркозалежних серед неповнолітніх викликає стурбованість у суспільстві і вимагає особливої уваги з боку професійних груп осіб, працюючих з дітьми і молоддю, - учителів, вихователів, шкільних психологів, соціальних педагогів, лікарів, правоохоронних органів, які зобов’язані проводити профілактично – роз’яснювальну та практичну роботу серед молоді.

Враховуючи вказане, рекомендую у навчальних закладах району, зважаючи на те, що попереду літні канікули, провести профілактичну роботу серед учнів з приводу шкідливого впливу наркотичних та психотропних речовин на здоров’я підлітка, а також щодо впливу даних речовин на можливість вчинити кримінальні правопорушення.

Марина Власюк, прокурор місцевої прокуратури

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024