Маневицький рейнджер розповів про особливості нічних рейдів лісами

03 Серпня 2018, 14:55
Іван Наумюк 2685
Іван Наумюк

Іван Наумюк, начальник відділу охорони та захисту лісу у Маневицькому лісгоспі, розповів про особливості нічних рейдів лісами району.

Охоронець лісу пригадує сплеск бурштинової лихоманки в 2014-15 роках. Тоді, його неодноразово намагалися підкупити, телефонували з погрозами, але він з колегами не піддався, – пише «WWF в Україні».

Цього року в лісгоспі не було зафіксовано жодного випадку нелегального видобутку бурштину.

«Люди по-різному ставляться до нашої роботи. Справа у тому, що більшість місцевих людей «живе з лісу» ягід та грибів. Вони ставляться до його захисників з розумінням, допомагають. Але є й ті, кому легше зрубати дерево і заробити на цьому значно більше. Те саме стосується й бурштину», – розповідає Іван.

Керівник також розповів про те як вони з колегами рятують лісопорушників.

«Якщо хоч раз до таких людей залізеш у кишеню – все життя будеш їм винен. Якби свого часу ми піддалися, то мали б у лісі бурштинові клондайки. А так ситуацію вдалося втримати. Одного разу ми затримали двох лісопорушників, які валили дерева. Третій втік, але вже незабаром чоловік сам вийшов на контакт – він заблукав у лісі й болотах. Довелося його рятувати. Ми знайшли його, склали протокол і відвезли додому. Були й такі випадки, коли 15-20 людей «відбивали» порушників. Тоді довелося викликати поліцію. Хтось навпаки – плакав, і переживав, щоб дружина на сварила. Ми їх заспокоювали», – каже Іван Наумюк. 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024