Як вирішили сміттєву проблему в Гораймівській громаді

09 Серпня 2018, 15:30
Як вирішили сміттєву проблему в Гораймівській громаді 4267 Джерело: Нова Доба
Як вирішили сміттєву проблему в Гораймівській громаді

Після обрання на посаду голови Гораймівської сільської ради, очільник громади Неля Борсук взялась наводити лад із сміттям.

Очільник громади продовжує співпрацю з екологом Володимиром Ольховіком, спільно визначились із найоптимальнішим місцем площею 2 гектари для сміттєзвалища в урочищі «Біля Параски».

Ще один полігон для твердих побутових відходів розмістився в урочищі «Хотомщина», де залишилися колишні колгоспні силосні ями, – пише «Нова Доба».

«До обов’язків голови Гораймівської сільської ради я приступила в листопаді 2015 року. Звісно, що взимку проблем зі сміттям не було видно, а очевидними вони для мене стали у березні наступного року. Під час візиту на територію сільської ради рейдової групи на чолі із інспектором державної екологічної інспекції у Волинській області Володимиром Ольховіком довелось добряче почервоніти, побувавши на місцевому сміттєзвалищі. Це були гори сміття, хаотично розкидані по значній території. Коли мене запитали, що я планую із цим робити, то я просто знизала плечима і відверто кажучи, не знала з чого починати», – розповідає очільник громади.

У той час лісівники прокладали лісову дорогу від села Холоневичі Ківерцівського району до Гораймівки, використовуючи потужний бульдозер. Гораймівські лісівники підказали Нелі Миколаївні залучити цю техніку, що і було зроблено.

Окрім цього, винайняли приватного трактора, який викопав рів. Спільними зусиллями вдалось прибрати територію в урочищі «Лисуха», і на сьогодні на тому місці люди вирощують малину.

Аби навести остаточний лад у питанні вивозу сміття, сільському голові, працівникам сільської ради та місцевими пожежним довелось переконувати гораймівців у необхідності вивозу сміття саме у визначені місця. А у час масового вивозу перед Пасхою вони здійснювали щоденний нагляд за цим процесом.

«Нині люди почали мене розуміти і намагаються вивозити сміття на одне із сміттєзвалищ. Вже немає такого, що скидають непотріб по полях чи дорогах. Окрім цього, кожного року беремо в оренду трактор чи бульдозер – підгортаємо сміття та впорядковуємо самі сміттєзвалища», – каже Неля Борсук.

Гораймівська сільська рада отримала із районного бюджету 15000 гривень для придбання матеріалів та спорудження двох майданчиків для роздільного збору сміття у селах Гораймівка та Майдан-Липненський.

Оскільки найбільш масовий рух людей у Гораймівці відбувається в центрі села, де розміщені магазини і по середах діє ринок, вирішили там встановити майданчик. 

«Все робили власними силами: зварювальні роботи безоплатно виконав Олександр Рабович, до інших залучались Руслан Северенюк, Роман Борсук, шкільні кочегари, пожежні. У Майдані-Липненському все було ще простіше, люди самі зголосились провести будівельні роботи, – зазначає Неля Миколаївна.

Знайшлись і незадоволені. Своє невдоволення через «встановлення майданчика для показухи в центрі села» у мережі Facebook навіть висловили голові РДА Андрію Линдюку.

Проте після цього сельчани, які зареєстровані у соціальній мережі та в телефонному режимі почали ставати на підтримку сільського голови. Зауваживши, що пристрасті розгортаються, працівники сільської ради створили у Viber групу Гораймівської сільської ради та провели опитування людей.

Більшість висловили підтримку сільському голові та правильності її дій. Серед них медики, вчителі, навіть пресвітер і священик. Обговорення розміщення майданчика тривало цілий день і продовжувалося до першої години ночі.  

«Замовлено і третій контейнер для паперу, оскільки його чимало залишається після ринку. В Гораймівці для покращення ситуації із роздільним збором відходів потрібно встановити ще чотири подібних майданчики в різних частинах села, над чим зараз я і працюю. А на рахунок вивозу вторинної сировини, то підприємець, який цим займається, запевнив мене, що проблем не буде.», – зауважила Неля Борсук.

Після проведення ринку щосереди усі працівники сільської ради на чолі із сільським головою виходять прибирати територію центру села. Їм допомагають продавці магазинів, які розташовані в центрі. 


Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024