«Сільський голова не має сидіти на місці», – Сергій Ковбасюк

18 Лютого 2018, 14:03
3413

Сергій Ковбасюк Великоосницьким сільським головою працює з листопада 2015 року. Сюди він прийшов із посади директора місцевої школи і ось уже третій рік трудиться на благо своїх селян.

–  Звідки ви найбільше отримуєте податків, які потім формують бюджет сільської ради?

–  Основним платником податків є  ДП «Колківське ЛГ». Найбільше надходжень ми отримуємо за санітарні рубки,  оренду землі  та за суцільну санітарну рубку. Невеличкі надходження також йдуть від підприємців (магазинчики, кіоски). Підприємство «Артіль», яке видобуває щебінь,  орендує  в нас землю. Вони давно вже викупили приміщення.

–  Зараз у Маневицькому район дуже активно працює ТОВ «Баффало».  Чи працює ця компанія уже на території вашої сільради?

–  Коли вони тільки починали свою діяльність на території Красновільської сільської ради, вони зверталися й до нас. Депутати тоді погодили, але люди  не були добре проінформавані, тому вони виступили проти. Наразі я їм запропонував, що всі ділянки, які ми маємо в резерві, вони можуть використовувати. Тому чекаємо  відповідь.

– Скажіть, а яких інвесторів ви вже залучили?

– Нашого бюджету вистачає лише на зарплатню, дрібні проекти та ще якісь малі питання. Хоча він вдвічі збільшився у порівнянні з 2015 роком. Минулого року інвестором виступив Колківський лісгосп. За їхній рахунок зробили  дорогу по вулиці Лісова у Великій Осниці. А цього року місцевий житель Ілля Басараб зробив ще одну дорогу по вулиці Молодіжна.

– Є інвестори, яких ви ще хотіли б залучити?

– Наперед не хочу говорити. Є люди, які цікавляться, але я не впевнений, яким буде результат. Наприкінці минулого року ми виставляли землі резерву і запасу (дві ділянки) на торги, але жоден учасник не зацікавився ними.

– Як відбувається розвиток освіти на Вашій території?

– Наразі на території сільської ради майже всі установи в хорошому стані. Почали ми, звичайно, зі школи. Коли ще працював директором, то всіх сил прикладали, щоб вона мала естетичний вигляд. Щоб дітям давати знання, то потрібно й створити умови. Можете самі глянути і переконатися, що вона в нас в дуже хорошому стані. Не так давно зробили ремонт, але скільки коштів пішло не скажу, бо фінансування проводиться через відділ освіти Маневицької РДА.

  Знаю, що у вас є проблеми з освітленням вулиць. Як ви плануєте її  вирішити?

– Освітлення в нас не підключено в селі Заріччя. Тут неправильно склали проект, потрібно було робити капітальним ремонтом, а зробили поточним. Про цю проблему в районі знають, тому її вирішать.

Як Ви ставитеся до децентралізації? Хотіли б приєднатися до якоїсь громади?

– Позитивно! Рано чи пізно такі об’єднання наберуть обертів. Проте хотілося б, щоб ці громади створювалися обдумано, аби кожне село отримувало максимум. Стосовно Великої Осниці, то ті сільські ради, які багатші –  не дуже бажають об’єднуватись, а в ті, які мають менший бюджет, то немає сенсу.

З якими питаннями до Вас найчастіше звертаються селяни?

– Найбільше їх турбує стан доріг. Також зараз актуальне питання відсутності фельдшера у Великій Осниці.

–  Чи є проблема доїзду місцевих жителів до інших сіл та міст?

–  Сполучення у нас добре. Дорогою Колки-Маюничі прямують всі автобуси, які йдуть на Вараш. Тільки відрізок дороги від Осниці до Маюнич дуже поганий, але це питання поки не вдається  вирішити.

–  Скажіть, Ваша сільська рада відчуває фінансову підтримку від районної влади?

–  Так. Найбільше виділяють коштів на дороги, ФАПи. На нашій територї є три ФАПи і кожного року по одому ми робимо капітальний ремонт. Такі ремонти провели у ФАПах Малої Осниці, Заріччя, цього року плануємо відремонтувати ФАП у Великій Осниці.

–  Як проходить робочий день сільського голови?

–  Буває по різному. Доводиться багато часу проводити у відрядженнях. Роботою на місці має займатися помічник, секретар. Сільський голова не має ж сидіти на місці. Потрібно привозити щось нове у свою сільську раду, свіжі ідеї, інвесторів.

Спілкувалася Іванна СОЛОМАНЧУК

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024