У Рівненській атомці повідомили новий термін експлуатації енергоблоку №3

04 Липня 2018, 13:41
У Рівненській атомці повідомили новий термін експлуатації енергоблоку №3 1841
У Рівненській атомці повідомили новий термін експлуатації енергоблоку №3

На Рівненьській атомній електростанції хочуть встановити новий термін експлуатації енергоблоку №3 до 11 грудня 2037 року.

Про це повідомляється на web-сайті РАЕС.

Держатомрегулювання України провело 3 липня 2018 року у палаці культури Рівненської АЕС громадські слухання щодо продовження терміну експлуатації енергоблоку.

У даному заході участь взяли представники ДНТЦ ЯРБ, Міненерговугілля, НАЕК «Енергоатом» та Рівненської АЕС, громадських та екологічних організацій, ЗМІ, органів влади, місцевого самоврядування, державних установ та громадськості населених пунктів зони спостереження енергогенеруючого підприємства.

З метою залучення громадськості до обговорення питань щодо прийняття рішень, які можуть впливати на стан довкілля, надання можливості вільного доступу до інформації про діяльність органів виконавчої влади у місті-супутнику Рівненської АЕС у рамках публічних обговорень відбулися громадські слухання щодо продовження терміну експлуатації (ПТЕ) енергоблоку №3 РАЕС.

Слухання очолив голова Громадської ради при Держатомрегулювання України Ярослав Рожило. В рамках заходу представники Держатомрегулювання та ДНТЦ ЯРБ у супроводі генерального директора РАЕС Павла Павлишина відвідали енергоблок №3.

У ході громадських слухань президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський у своїй доповіді зазначив, що атомна енергетика, як основна частка енергетичного сектору України, буде зберігатися і продовжувати свій розвиток.

Атомна енергетика – найнадійніше джерело постачання електричної енергії, яка, у свою чергу, є найдешевшою екологічно чистою енергією, адже сьогодні її ціна у 3,5 рази дешевша, ніж на теплову та на 20% дешевша за гідроенергію.

У новоприйнятій урядом України Енергетичній стратегії України до 2035 року передбачається збереження на тривалий період домінуючої частки атомної генерації у виробництві електроенергії в Україні. Основною метою є збереження існуючого на сьогодні парку реакторних установок – 15 ядерних енергоблоків, чотири з яких розташовані на майданчику РАЕС, та підвищення їх рівня безпеки.

«Проектний строк експлуатації для атомних енергоблоків України, визначений 30 роками, наразі є дуже консервативним підходом. Світова практика свідчить, що сьогодні існує можливість продовжувати термін служби ядерних установок до 80 років. Питання продовження терміну експлуатації енергоблоку дуже складне й об'єднує цілий комплекс заходів інжинірингового, науково-технічного, обґрунтовуючого характеру та великий обсяг робіт з модернізації, які виконуються на підставі світового досвіду безпеки. Енергоблок №3 Рівненської АЕС – це восьмий з 15-ти енергоблоків України, термін експлуатації якого на етапі продовження. Слід зазначити, що РАЕС не лише врахувала весь попередній досвід ПТЕ інших українських енергоблоків, а й продемонструвала кращі зразки підходів до вирішення даного питання. Безумовно, досвід рівненських атомників стане взірцем у продовженні терміну експлуатації енергоблоків Компанії. Враховуючи, що пріоритетом діяльності Компанії є безпека, навіть, прийнявши рішення про продовження терміну експлуатації енергоблоку №3 РАЕС на 20 років, через 10 років буде здійснено періодичну переоцінку стану його безпеки, замінено необхідне обладнання», – прокоментував Юрій Недашковський.

Генеральний директор Рівненської АЕС Павло Павлишин зазначив, що відповідно до чинного законодавства НАЕК «Енергоатом» у травні 2017 року подала до Держатомрегулювання України Заяву про внесення змін до ліцензії на право здійснення діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки енергоблоку №3 РАЕС» та провела масштабне технічне переоснащення. 

За словами Павла Павлишина, це дозволяє встановити новий термін експлуатації енергоблоку №3 РАЕС до 11 грудня 2037 року. У своїй доповіді Павло Яремович наочно продемонстрував економічну доцільність продовження ресурсу енергоблоку №3 РАЕС, обґрунтувавши її тим, що на сьогодні продовження терміну експлуатації складає менше 2% від вартості будівництва нового енергоблоку. 

Також генеральний директор РАЕС надав детальну інформацію щодо кожного заходу капітального характеру, включаючи обсяг виконаних робіт. 

«На сьогодні проведено повний комплекс робіт з оцінки технічного стану обладнання, трубопроводів, будівель, споруд і будівельних конструкцій. Виконана оцінка сейсмостійкості, підтверджено стійкість обладнання до впливу «жорстких» умов навколишнього середовища. Підвищено рівень безпеки енергоблоку відповідно до сучасних вимог та виконані заходи капітального характеру з підвищення безпеки», – прокоментував генеральний директор РАЕС.

Держатомрегулювання завершено державну експертизу ядерної та радіаційної безпеки матеріалів Звіту з періодичної переоцінки безпеки (ЗППБ) енергоблоку №3 РАЕС.

Матеріалами ЗППБ підтверджено спроможність експлуатуючої організації забезпечити під час подальшої експлуатації енергоблоку №3 РАЕС захист персоналу, населення та навколишнього природного середовища відповідно до вимог норм і правил з ядерної та радіаційної безпеки.

Повноту і достовірність відомостей, що містяться в поданих НАЕК «Енергоатом» документах, спроможність заявника дотримуватися умов провадження заявленого виду діяльності, встановлених нормами та правилами з ядерної та радіаційної безпеки, підтверджено під час інспекційного обстеження, яке було проведене на майданчику Рівненської АЕС в період з 4 по 8 червня 2018 року.

Присутні на зустрічі представники громади населених пунктів зони спостереження РАЕС – Володимирецького району Рівненщини та Маневицького району Волині, а також депутати міста Вараш та Рівненської обласної ради мали можливість отримати відповіді на запитання від перших керівників.

Депутат Вараської міської ради Степан Жданюк озвучив необхідність відновлення фінансування добудови соціальних об’єктів міста, що будувались до пуску енергоблоку №4 РАЕС. А найбільш наболілим для мешканців регіону виявилось питання пільгового ліміту споживання електроенергії, розмір якого, на їхню думку, є незначним. Також звучали пропозиції щодо зменшення тарифу на електроенергію для найближчих населених пунктів.

Як підкреслив голова Маневицької райдержадміністрації Андрій Линдюк, громадськість ніколи не була стримуючим фактором розвитку атомної енергетики. Мешканці зони спостереження РАЕС хотіли б отримувати у повній мірі кошти субвенції на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, тим більше, що НАЕК «Енергоатом» цілком виконує свої зобов’язання, перераховуючи до держбюджету гроші у повному обсязі.

Також місцевих жителів хвилює і якість доріг, які водночас є шляхами евакуації. Депутат Маневицької районної ради Людмила Веремейчук підняла питання державного медичного страхування для населення зони спостереження. Більшість запитань мала загальнодержавний характер та потребувала перегляду тарифної політики у галузі електроенергетики.

На прохання покращення інформування населення 30-кілометрової зони спостереження Павло Павлишин зазначив, що за фінансової підтримки РАЕС буде відновлено роботу телерадіокомпанії «Бурштиновий шлях», заснованої 2010 року.

Варто відзначити й участь у слуханнях представників громадських організацій. Так члени рівненського «Екоклубу» Ольга Лящук та Інна Мулявка цікавились достатністю води річки Стир для системи зворотного охолодження РАЕС та впливом стоку річки на потужність електростанції. Також екологи запитували про плани завантаження в активну зону реактора блоку №3 палива Westinghouse.

«Продовження терміну експлуатації енергоблоку №3 РАЕС – це не лише екологічне питання, але й питання безпеки усієї держави, стабільної роботи об’єднаної енергосистеми України, надійного проходження осінньо-зимових та літніх максимумів. Хочу подякувати усім присутнім сторонам за участь у проведеному обговоренні і побажати успіхів у настільки важливому для країни проекті», – наголосив голова Держатомрегулювання Григорій Плачков.

Публічне громадське обговорення можливості продовження експлуатації енергоблоку №3 РАЕС, а також надання усіх зауважень та пропозицій до проекту рішення Держатомрегулювання про внесення змін до ліцензії на право здійснення діяльності «експлуатація ядерної установки енергоблоку №3 Рівненської АЕС» триватиме до 12 липня поточного року.

Читайте також: Маневичани не заперечують, щоб Рівненська атомка продовжувала роботу.









Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024