Пандуси «для галочки», двері з порогами та вбиральні-«музеї»: як у Маневицькій громаді маломобільні люди виборюють доступність приміщень

01 Лютого 2024, 17:53
Пандуси «для галочки», двері з порогами та вбиральні-«музеї»: як у Маневицькій громаді маломобільні люди виборюють доступність приміщень 6563
Пандуси «для галочки», двері з порогами та вбиральні-«музеї»: як у Маневицькій громаді маломобільні люди виборюють доступність приміщень

На жаль, із такими перешкодами досить часто доводиться зіштовхуватися маломобільним людям, особливо тим, хто пересувається на кріслах колісних.

Зазвичай вони чують фразу «А давайте ми вас занесемо!». Однак така пропозиція, що нерідко звучить і на Маневиччині, зовсім не коректна для людей, котрі прагнуть безперешкодно діставатися у всі потрібні їм інфраструктурні об'єкти.

Через повномасштабну війну Росії проти України кількість людей з інвалідністю значно зросла. Раніше в Україні їх проживало 2,7 мільйона. Нині цей показник вже сягнув 3 мільйонів.

Багато цивільних та військових, котрі отримали травми внаслідок воєнних дій, поки не мають офіційно встановленої інвалідності через різні причини. У Маневицькій громаді налічують орієнтовно 430 людей з інвалідністю, майже половина з них – діти.

Більшість будівель в Маневичах – умовно доступні

Утім, проблема доступності інфраструктури торкається не тільки осіб, що мають інвалідність, а й всіх маломобільних груп населення, адже нема нічого гіршого, як «застрягнути» десь перед порогом, не маючи змоги потрапити в приміщення

«Кожен із нас в певні періоди життя  може належати до таких людей. Чи ж хочеться вам уявити себе перед порогом приміщення, в яке неможливо дістатися? Думаю, що таки ні. А за права усіх, кому доводиться потрапляти у такі неприємні ситуації, бореться маневицька громадська організація «Довіра», що об’єднує близько пів сотні людей», – розповідає очільниця спільноти Наталія Шишолік.

Учасники організації чудово знають, які реалії із доступністю у всіх маневицьких установах та організаціях. «Довірівці» розповідають: часто пандуси встановлюють лише «для галочки» і вони такі стрімкі, що скористатися ними просто неможливо.

Читайте також: Маневицький будинок культури стане більш доступнішим для жителів громади

Важливі також і відповідність будівельним нормам вхідної групи в приміщеннях, гарне освітлення, наявність комфортної туалетної кімнати й так далі. Зважаючи на ці аспекти, більшість будівель в Маневичах – умовно доступні.

«Порівняно непогано із доступністю в Центрі надання адміністративних послуг, Маневицькому ліцеї №2 (перший поверх), приміщеннях «Приватбанку» та «Ощадбанку», на першому поверсі Маневицької публічної бібліотеки, в аптеках та багатьох новозбудованих магазинах, де немає взагалі порогів. В Маневицьку селищну раду легко потрапити у фоє на першому поверсі, бо є пандус, а далі ж проїхати нема змоги, оскільки з обох сторін до коридору по дві великі сходинки. Коли було обговорення стратегії розвитку Маневицької громади, то мене на нього змушені були  заносити, хоч проходив захід на першому поверсі селищної ради. Доступність залізничного вокзалу «Маневичі» також вимагає ще багато роботи, адже покриття пандусів вже потребує ремонту. Аби потрапити до каси та в зал очікування, необхідно кликати когось на допомогу», – говорить керівниця ГО «Довіра» Наталія Шишолік.

Водночас у багато важливих й необхідних установ маломобільним людям потрапити вкрай важко. Наприклад, в приміщення автостанції, у маневицьке відділення управління соціальної та ветеранської політики Камінь-Каширської райдержадміністрації, до якого недоступні двері й, окрім того, його спеціалісти працюють тепер на другому поверсі. Не краща ситуація із територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Маневицької селищної ради, котрий знаходиться на третьому поверсі цієї ж будівлі.

Також складно й з інклюзивними вбиральнями: зазвичай їх або немає взагалі, або із них роблять «музеї», зачиняючи, аби «ніхто там нічого не поламав». 

«До слова, у нових державних будівельних нормах ввели обов’язкову норму – у всіх громадських закладах на понад 50 відвідувачів, які будують чи реконструюють, туалети для людей з інвалідністю мають розміщуватись на кожному поверсі. Сподіваємось, це врахують на майбутнє», – каже Наталія Шишолік.

Саме для відстоювання прав людей з інвалідністю та покращення ситуації щодо безбар'єрності працює громадська організація «Довіра».

Шукаємо шляхи вирішення разом

«Шукаємо різні шляхи вирішення наболілих питань, наприклад, направляємо листи-звернення, в яких висвітлюємо проблему для її вирішення. Буває таке, що представники влади можуть просто не знати, що така проблема існує. Проводимо навчання коректної термінології, універсального дизайну для працівників різних сфер, проводимо аудити доступності. Одним із дієвих способів вирішення таких питань є написання грантів, завдяки яким залучаються кошти і на розвиток організації, і на облаштування елементами доступності закладів соціального значення», – зазначила Наталія Шишолік.

Так, у 2020 році «довірівці» в рамках проєкту «Забезпечення виборчих прав людей з інвалідністю у Маневицькому районі» моніторили виборчі дільниці Маневицької громади та облаштували елементами доступності виборчу дільницю у селі Троянівка.

Пандус в Троянівці
Пандус в Троянівці

Також силами організації покращили ситуацію із доступністю в поліклінічному відділенні Маневицької багатопрофільної лікарні, облаштували універсальну вбиральню та придбали гінекологічне крісло, яке опускається й доступне для жінок на кріслах колісних.

Вбиральня
Вбиральня

У Маневицькій селищній раді визнають проблему з доступністю у багатьох закладах соціальної сфери. Зазначають, що над усуненням бар’єрів працюють та дослухаються до зауважень.

«Спільно з «Довірою» ми облаштували пандуси в Маневицькому будинку культури з передньої й тильної частини з доступністю до Центру культури та дозвілля. У межах іншого проєкту будемо робити підйомник з першого на другий поверх в будинку культури. Плануємо, що до травня цей підйомник у нас має бути», – сказав заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради Володимир Фурманчук.

Пандуси «для галочки», двері з порогами та вбиральні-«музеї»: як у Маневицькій громаді маломобільні люди виборюють доступність приміщень
Пандуси «для галочки», двері з порогами та вбиральні-«музеї»: як у Маневицькій громаді маломобільні люди виборюють доступність приміщень

Пандус в Будинку культури
Пандус в Будинку культури

У співпраці з селищною радою реалізовують й проєкт «Організація тренувань з гри боча для людей з інвалідністю в Маневицькій територіальній громаді», що фінансує фонд «Абіліс» (Abilis Foundation, Фінляндія). В межах програми облаштують паркувальне місце для людей з інвалідністю.

Читайте також: Моніторингова група Abilis Foundation відвідала Маневичі та оцінила проєкт з гри Боча для людей з інвалідністю

«Згідно з чинним законодавством, не менше 10% машиномісць на відкритих парковках повинні бути обов’язково передбачені для користування людьми з інвалідністю та іншими маломобільними особами. Вже змонтували пандус до Центру культури та дозвілля Маневицької селищної ради, що забезпечить можливість людям із інвалідністю відвідувати тренування з гри боча. Це дуже важливо, адже в приміщенні розташовується молодіжний простір, коворкінгова зона, кінотеатр, кафе, різноманітні гуртки та спортивна дитячо-юнацька школа, а ще під час проведення виборів відкривається виборча дільниця», – каже Наталія Шишолік.

Наталія Шишолік на тренуванні з гри боча
Наталія Шишолік на тренуванні з гри боча

Безбар’єрність – це не лише для людей з інвалідністю

Керівниця ГО підкреслює, що в Україні підписали прийняту Генеральною Асамблеєю  ООН Конвенцію про права осіб з інвалідністю, а отже взяли ряд зобов’язань, виконання яких – спільна робота і держави, й місцевого самоврядування, і громадських організацій, що захищають права людей з інвалідністю.

Читайте також: Маневичанам розповіли як правильно розвивати дітей з інвалідністю

Діє також Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року «Безбар’єрне середовище», яка має враховуватися в місцевих стратегіях розвитку.

«Безбар’єрність – не тільки про людей з інвалідністю, безбар’єрність – це про кожного з нас – вагітних жінок, дітей, людей літнього віку, тих, хто має тимчасове погіршення здоров’я через травми чи хвороби, зокрема й для поранених військових, які повертаються додому. Ми вже повинні робити усе, щоб коли це станеться, наші захисники могли вільно скористатись будь-якими послугами, попри свій фізичний чи психологічний стан. Дуже хотілося б, аби на це звертали належну увагу і в нашій Маневицькій громаді», – підсумувала Наталія Шишолік.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024